Fortsätt till huvudinnehåll

Jag testar kameran i Samsung Galaxy S7 Edge - bästa kameran i en mobiltelefon?

Samsung har år efter år levererat bra kameror i sina high-end telefoner. Men när man lanserade Galaxy S7 - serien så var det många som ställde sig frågande till att Samsung sänkte upplösningen från 16 megapixlar till 12 megapixlar. Lever kameran i Galaxy S7 upp till min förväntan? Jag har nedan gjort ett test specifikt på telefonens kamera.

Kameran i Samsungs senaste telefoner ligger numera på 12 megapixlar med ett bländaravtal på F/1.7. Just bländaravtalet är ett av de lägsta som går att finna i en smartphone idag, däremot är antalet megapixlar på tolv stycken mer eller mindre standard för varenda smartphone. Men just det låga bländaravtalet i telefonen gör att den sticker ut från mängden.

Telefonen har ett väldigt lättnavigerat kamera - UI, vilket gör det mycket lätt att hitta bland de olika inställningarna. Telefonen har självklart ett autoläge som är riktigt bra. Jag tänker framförallt på att telefonen är grymt snabb på att ta en bild. Dessutom blir bilderna riktigt bra, både i mörker och i solljus. Mobiltelefoner har överlag haft svårt att ta bra bilder i mörker, typ alla har det fortfarande utom just Galaxy S7 (och Galaxy Note 7). Jag tycker att S7:an tar väldigt fina bilder i mörkret, och allt "brus" som brukar ingå när man tar kort i dåliga ljusförhållanden är mer eller mindre borta. Ett extra stort plus är det att den tar dessa fina bilder med autoläget. Det jag saknar i telefonen är en liten kameraknapp, nu när telefonen är vattentät så vore det trevligt med en sådan. Visst, det går att ta kort med någon av volymknapparna, men jag får inte alls samma upplevelse.

Men hur bra bilder tar telefonen i bra ljusförhållanden då?
Jo, jag tycker den tar helt fantastiska bilder. Dels är den riktigt snabb på att ta ett kort, men den detaljrikedom som man får i telefonen är svårslagen. Dessutom kan man zooma in de bilder man tar med telefonen riktigt mycket, allt för att kunna se den fina detaljrikedom som telefonen levererar.

Bakre kameran i dagsljus.
Bakre kameran i sämre ljusförhållanden.

Telefonen har självklart ett manuellt läge också för dom som vill experimentera mer med bilderna. Precis som i autoläget är det manuella läget otroligt lättnavigerat i telefonen. I telefonens manuella läge finns mycket roligt att experimentera med. Det går till exempel att ställa in olika vitbalanser. Men mycket mer går också att göra, som att ställa in ett visst ISO-avtal.

Samsung är kända för att, inte bara stoppa in en massa funktioner i TouchWiz, utan även för att implementera en hel del funktioner i sitt kameragränssnitt. En funktion Samsung är ensamma om (tillsammans med LG)  är en finess som gör att man kan streama video till YouTube i realtid. En funktion jag upplevt som lite kul i början, men som gör mig mer beroende av att direkt kunna streama upp en video. Apropå video, så kan man spela in riktigt bra videos med telefonen. Många videos man gör med telefoner har en tendens till att bli skakiga, något jag inte upplever med S7:ans video. Dessutom kan telefonen spela in video upp till 4K.Som jag skrivit i det tidigare testet av telefonen, så är jag ingen "selfie expert". Jag tycker telefonen tar bra "selfies". Både i dagsljus och i mörkret. Mycket av detta beror förstås på att telefonen också har en bländare på f/1.7 på framsidan. Något jag saknar till den främre kameran är en liten LED - blixt, vilket som skulle göra att telefonen skulle ta ännu bättre "selfies". Det finns funktioner som gör att man kan göra en viss rörelse mot den främre kameran för att den ska ta en bild, vilket är sjukt smidigt!

Den främre kameran i telefonen. För att sammanfatta det hela har Samsung än en gång imponerat på mig när det kommer till fotografering med en mobiltelefon. Samsung Galaxy S7 Edge uppnår en ny nivå i mobilfotografering. De andra tillverkarna har hamnat efter har det stått på flera andra ställen, och nu förstår jag verkligen varför!   Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Klart: så här ser Xiaomi Mi Mix 2 ut

Xiaomi kommer inom kort offentliggöra företagets nya flaggskepp Xiaomi Mi Mix 2. Många har nog frågat sig hur Xiaomis nya telefon kommer att se ut. Här har ni svaret!
Av bilden nedan att döma kommer telefonen få grymt mycket skärmyta på framsidan, största skärmytan jag någonsin sett i en smartphone. Det ser fortfarande ut som att Mix 2 kommer få lite bezel, men inte alls mycket. Det ser dessutom ut som att Xiaomi valt att "gömma" telefonhögtalaren bakom skärmen.

Här är huvudspecifikationerna för OnePlus 5 - kostar 4000 kronor!

OnePlus kommer inom en snar framtid offentliggöra företagets nya flaggskepp OnePlus 5. Nu har samtliga huvudspecifikationer läckt ut via en butik. Dessutom avslöjas priset! 

Det står nu klart att OnePlus 5 kommer få en 5,5 tumsskärm med Quad HD-upplösning (1440 x 2560 pixlar). Under huven hittar vi processorn Snapdragon 835, antingen med 64 eller 128 GB inbyggt minne. Båda varianter kommer med 6 GB RAM. Den bakre kameran har fått en upplösning på 12 megapixlar medans den främre kameran fått en upplösning på 8 megapixlar.

Det nämns också att telefonen kommer få en främre fingeravtrycksläsare och Dash Charge 2.0. Telefonen kommer kosta 449 dollar, något som motsvarar drygt 4000 kronor just nu.


Källa

Moto presenterar G5S och G5S Plus

Moto har under tisdagen presenterat två nya uppföljare till Moto G5 och G5 Plus. Uppföljarna kallas för Moto G5S och G5S Plus och erbjuder bland annat konstruktioner i aluminium.
Om vi börjar med Moto G5S har den här mobilen utrustats med en 5,2 tumsskärm med Full HD-upplösning. Under huven hittar vi en Octa-Core processor från Qualcomm som tickar på i 1,4 GHz. Här finner vi också 3 GB RAM och 32 GB inbyggt minne. Den bakre kameran har fått en upplösning på 16 megapixel medans den främre fått en upplösning på 5 megapixel. I övrigt finner vi ett 3000 mAh batteri och en främre fingeravtrycksläsare. G5S har fått en konstruktion som ska kunna tåla regn.
Om vi istället tar en titt på Moto G5S Plus så handlar det mycket om telefonens dubbla 13 MP-kameror som kan fotografera i svartvitt. Det innebär att ena sensorn är en färgsensor medans den andra sensorn är av monokrom-typ. G5S Plus har också fått en något uppgraderad 8 MP-kamera på framsidan som dessutom utrustats med en LED-blixt. Moto h…