Fortsätt till huvudinnehåll

Apple presenterar iPhone 8, 8 Plus och X

Apple har under kvällen presenterat inte mindre än tre nya iPhones. I år är det lite speciellt eftersom det är tionde året sedan den första iPhone:n presenterades. Nog snackat om det, här är Apples tre nya telefoner! 


iPhone 8 och 8 Plus 

Det finns två skillnader mellan dessa: telefonernas skärmstorlekar och kameror. Om vi börjar med iPhone 8 har mobilen fått en 4,7 tumsskärm med Retina-upplösning (750 x 1334 pixlar). Under huven hittar vi tillverkarens egna kraftfulla processor Apple A11 tillsammans med 2 GB RAM med antingen 64, 256 eller 512 GB RAM. På baksidan finner vi en 12 MP-kamera medans vi på framsidan hittar en 7 MP-kamera. 

I övrigt har telefonen fått ett 1960 mAh batteri, stöd för trådlös laddning, en fingeravtrycksläsare placerad på framsidan och kommer självklart med senaste iOS 11 från start. Priset kommer ligga på 699 dollar. 

Om vi går vidare till iPhone 8 Plus så har den här modellen fått en något större 5,5 tumsskärm med Full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar). Den andra skillnaden mot iPhone 7S är att plusvarianten fått två kameror på baksidan och att RAM-minnet ökat med 1 GB. Båda har fått upplösningen 12 megapixel och kan liksom föregångaren 7 Plus ta fotografier i ett så kallat Bokeh-läge och har optisk zoom upp till 2 gånger. Dessutom har kameran fått ett AR-läge. Batteriet har också växt något från 1960 mAh i iPhone 8 till 2900 i Plus-versionen. Alla övriga specifikationer är desamma som vi hittar i iPhone 8. Telefonerna har dessutom stereohögtalare som ska vara 25% mer högljudda mot för högtalarna som sitter i 7 och 7 Plus. Priset kommer ligga på 799 dollar.
iPhone X 

Som vi väntat, eller ja, i alla fall jag. iPhone X kan stoltsera med en framsida som nästan är täkt helt av den 5,8 tums stora OLED-panelen med Quad HD-upplösning (1125 x 2436 pixlar). Eftersom telefonen nästan bara består av skärm på framsidan har Apple inte fått plats med någon fingeravtrycksläsare på framsidan. Man har istället löst det genom att införa en kamera som kan läsa av ditt ansikte. Ansiktsläsarenläsaren har precis samma funktionalitet som fingeravtrycksläsarna i iPhone 8 och 8 Plus men är något snabbare. Tekniken kallas för Face ID. 

Under huven finner vi Apples A11-chipp tillsammans med 3 GB RAM och 512 GB inbyggt minne. Edition har liksom 8 Plus fått två 12 MP-kameror på baksidan tillsammans med en främre 7 MP-kamera. I övrigt har iPhone Edition utrustats med trådlös laddning och är IP68-klassad. Självklart kommer Edition med senaste iOS 11 från start. 

För att navigera runt i systemet använder man nu ett gäng svepgester då hemknappen saknas. iPhone X kommer kosta 12 000 svenska kronor.
Kommentarer